Tager robotterne vore jobs?

Hver gang mennesket har opfundet maskiner, der kunne frigøre arbejdere fra de fysiske arbejdsopgaver, er vi stødt på det, som tidligere blev kaldt maskinstormere: Folk, der ville forhindre, at manuelt arbejde blev afløst af maskinelt arbejde. Da gravemaskinen kom frem, blev den mødt af kritik fra folk, der var bange for, at folk med en skovl nu blev arbejdsløse, og da skrivemaskinen og computeren kom, var kontorfolkene bange for, at deres arbejde ville forsvinde.

Nu hører vi det samme om robotterne: Vil deres indtog på arbejdsmarkedet betyde, at folk bliver arbejdsløse?

Indtil nu er der ikke meget, der tyder på, at dette vil ske, for mennesket er en opfindsom størrelse, som altid har formået at skabe nye arbejdspladser, hvor andre forsvandt. Imidlertid er der nu nogle forskere, der mener, at robotterne i industri og administration vinder så hurtigt frem, at det ikke vil være muligt at holde trit med udviklingen, sådan at vi kan skabe nye jobs i takt med, at nogle jobs bliver overtaget af robotterne.

I dag overtager robotter jobs fra specialister som læger og sagførere, men realiteten er, at vi ikke ved, hvordan vi som mennesker vil kunne takle dette. Men al erfaring viser, at vi hurtigt finder nye måder at arbejde på, når gamle jobs forsvinder.

About The Author

mts_blogging